Narodnite muzički instrumenti vo Makedonija

Front Cover
Makedonska kn., 1986 - 143 pages

From inside the book

What people are saying - Write a review

We haven't found any reviews in the usual places.

Contents

Section 1
4
Section 2
8
Section 3
11

15 other sections not shown

Common terms and phrases

АЕРОФОНИЧНИ Београд блатска бордунска бордунската цевка бројот варира меѓу век виолина виолината воздух гајда гајдарката гајдата глина горната гусла даире даирето двојанка десната должина должината долниот дрво дудук дудукот еден елипса жиците Запис Зеленика зурла зурлата зурлаџиско-тапанарските состави зурли зурлите ѕвонци ИДИОФОНИЧНИ изработка изработуваат името инстру Инструментална форма инструментални состави Интерпре итн кавал кавалот кавалче канал канон квинта кларинет клепало кожата кордофонични користат корпусот крајот кромидово Куба лаута лаутата Лен Ликовни претстави Линин мелодии мелодијата мелодиски отвори мелодиските мембранофоничен мм можат музички инструменти музичките Називот најчесто Народна орска мелодија народните октава орев оро отворот паралелопипед песни подразбира практика првата преку пресек пробива пробиваат произведува рамката реализираат Репертоарот роден свирењето свирка свирче сите Скопје Сл славец Снимена солистички состои според среќаваат среќаваме струни тамбура тамбурата тапан тапанот тарабуката татор тон тонови тоновите тонот три ќемене ут утот фактот флејти фреска фрчало цевка цевката Цепенков Црт чалгиџиските состави штим штичка шупелка шупелката IV-V

Bibliographic information