Narodnite muzički instrumenti vo Makedonija

Front Cover
Makedonska kn., 1986 - Musical instruments - 143 pages
0 Reviews

From inside the book

What people are saying - Write a review

We haven't found any reviews in the usual places.

Contents

Увод __ _ _ _ _ _ __________
5
Народни песни и преданија
14
ИДИОФОНИЧНИ
20
Copyright

17 other sections not shown

Common terms and phrases

АЕРОФОНИЧНИ Београд блатска бордунска бордунската цевка бројот варира меѓу век виолина виолината воздух гајда гајдарката гајдата горната Горно Коњаре гусла даире даирето десната должина должината долниот дрво дудук дудукот еден елипса жиците Запис Звукот Зеленика зурла зурлата зурлаџиско-тапанарските состави зурли зурлите ѕвонци ИДИОФОНИЧНИ изработка изработуваат името инстру Инструментална форма инструментални состави Интерпре итн кавал кавалот канал канон кларинет клепало кожа кората кордофонични користат користи корпусот крајот кромидово Куба лаута лаутата левата Лен Ликовни претстави Линин мелодии мелодијата мелодиски отвори мембранофоничен мм можат музички инструменти музичките Називот најчесто Народна орска мелодија народните ое октава орев ОРО отворот паралелопипед песни подразбира практика првата преку пресек пробива пробиваат произведува различни рака рамката реализираат Репертоарот роден свирка свирче сите Скопје Сл славец Снимена солистички состои според среќаваат среќаваме струни тамбура тамбурата тапан тапанот тарабуката татор тон тонови тоновите тонот три ќемене ут утот фактот фреска фрчало цевка цевката Цепенков Црт штим штичка шупелка шупелката

Bibliographic information